>Code VVR

Code VVR

Vanaf 1 juli 2020 gaat de vernieuwde versie van de Code VVR (Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers) van start. De Code VVR geeft taxichauffeurs, taxibedrijven, rolstoelpassagiers en gemeenten richtlijnen om rolstoelinzittenden veilig te vervoeren.

Wat houdt de vernieuwde Code VVR precies in?
De vernieuwde versie van de code schrijft voor dat vanaf 1 juli 2020 een rolstoelgebruiker alleen in een rolstoel per taxi mag worden vervoerd wanneer de rolstoel succesvol is gecrashtest (ISO 7176-19). Dit betekent dat de rolstoel veilig kan worden vastgezet met gordels en de gebruiker dus veilig in zijn of haar rolstoel kan worden vervoerd. Dergelijke rolstoelen zijn te herkennen aan een gele sticker met een haaksymbool.

Ik zit in een zitorthese, wat nu?
Wanneer u een rolstoel heeft met een zitorthese, moet uw rolstoel ook gecrashtest zijn in combinatie met een zitorthese van dezelfde fabrikant. Voorbeeld: u heeft een rolstoel van fabrikant A met een zitorthese van fabrikant B, dan mag u alleen per taxi worden vervoerd wanneer het type rolstoel van fabrikant A succesvol is gecrashtest in combinatie met een orthese van fabrikant B.

Wat als mijn rolstoel met zitorthese niet gecrashtest is?
Dit betekent zeker niet dat deze combinatie onveilig is. Als u persoonlijk vervoer heeft of in een taxi de overstap kunt maken naar een reguliere zitplaats, dan kunt u gewoon worden vervoerd. Een taxichauffeur zal echter weigeren om u te vervoeren zolang u in uw niet-gecrashteste rolstoel zit.

Zijn de zitorthesen van RZ Groep succesvol gecrashtest?
Jazeker! Wij hebben onze orthesen succesvol gecrashtest op bijna alle gangbare rolstoelen. Hieronder ziet u een overzicht van alle rolstoelen waarop wij onze orthesen succesvol hebben gecrashtest:

Type rolstoel Fabrikant Gecrashtest?
Adapt Veldink4kids Ja
Adremco Adremo In behandeling
Canto NXT (duw- en zelfrijder) Life & Mobility Ja
Combi Frame R82 In behandeling
Ibis Pro Sunrise Medical Ja
Ibis XA/XC Sunrise Medical Ja
Leon Life & Mobility Ja
Match (duw- en zelfrijder) Life & Mobility Ja
Morgan Life & Mobility Ja
Puma 20 Sunrise Medical Ja
Puma 40 Sunrise Medical Ja
Puma Yes Sunrise Medical Ja
Quickie 2 (Life I) Sunrise Medical Ja
Roxx NO Life & Mobility Ja

Wilt u meer informatie over de de Code VVR en de orthesen die wij hebben gecrashtest? Neemt u dan gerust contact met ons op.