>>Paralymisch debuut Tim de Vries

Paralymisch debuut Tim de Vries

15-09-2016

Paralymisch debuut Tim de Vries

RIO DE JANEIRO – Na een kleine twee weken vol met prachtige sportmomenten, is er een einde gekomen aan de Paralympische Spelen van 2016. Het vierjaarlijkse, grootste mondiale sportevenement voor invalide sporters vond dit keer plaats in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Met 62 medailles, waarvan maar liefst 17 keer goud, kan de Nederlandse equipe spreken van een geslaagd evenement. Speciale aandacht ging er uit naar de gouden medailles van ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn (100m en 200m atletiek) en de gouden medaille bij het wielrennen van Daniël Abraham Gebru.

Laatstgenoemde lag vlak voor de finish op een derde plaats, op een ogenschijnlijk onoverbrugbare afstand van de twee koplopers. In een ‘sprint-à-deux’ voor het goud gingen de twee koplopers echter twee meter voor de finish allebei onderuit, waardoor Daniël stomverbaasd als eerste de finishlijn passeerde.

Bij de RZ Groep ging er speciale aandacht uit naar de prestaties van handbiker Tim de Vries. Via ons netwerk zijn wij ooit in contact gekomen met Tim, wiens enthousiasme en plezier in de sport meteen opvielen. Om Tim te helpen optimaal voorbereid aan de start te verschijnen in Rio, hebben wij hem gesponsord door te helpen bij het ontwikkelen van een carbon kuipje voor zijn handbike.

Op de Paralympische Spelen kwam Tim in actie in de tijdrit en de wegrit in de categorie Mannen H5, waar hij onder andere concurrentie ondervond van voormalig formule 1 coureur Alessandro Zanardi. In de tijdrit van woensdag 14 september lag Tim halverwege nog op een mooie tweede plek, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de meest ondankbare plek die een sporter kan behalen, namelijk de vierde plek.

De dag daarna stond voor de Tim de wegrace op het programma. Al vrij snel na het startsignaal werd duidelijk dat hij zich koste wat het kost wilde revancheren voor zijn vierde plek van de dag ervoor. Tim viel al in de eerste ronde aan, werd teruggepakt en viel nog een keer aan. Vervolgens reed hij bijna twee (van in totaal vier) rondes alleen op kop, alvorens hij bij het ingaan van de laatste ronde werd teruggepakt. Vlak voor de eindsprint raakte Tim een hek, met een lekke band en een negende plek als gevolg.

Bij de RZ Groep hebben we de wegrit van Tim live gevolgd. Vanwege de uiterste gebrekkige verslaggeving vanuit Rio konden wij dit jammer genoeg alleen via Twitter doen. Dit maakte de race echter niet minder spannend.

Tim vond het in zijn woorden “hartstikke gaaf” om te zien dat wij de race gezamenlijk hebben gevolgd en hij is erg dankbaar voor onze medewerking bij het vervaardigen van zijn carbon kuipje. Ondanks dat Tim wellicht met een dubbel gevoel terugkijkt op zijn debuut als Paralympiër, hopen we dat Tim nog heel lang blijft handbiken. Met zijn enthousiasme en plezier in de sport, denken wij dat hij een enorme inspiratiebron is voor invalide (en valide) jongeren. Op naar Tokio, Tim!